Ontdek de geheime plekken in de Jordaan
Ooit een van de armste buurten van Amsterdam, tegenwoordig is de Jordaan een zeer populaire hotspot voor locals, hipsters en toeristen, zowel Nederlands als internationaal. Het is bekend om zijn Amsterdamse zangers zoals Johnny Jordaan en Tante Leen, maar ook om een aantal legendarische Nederlandse series die hier zijn opgenomen, zoals ”t Schaep met de 5 pooten’ en ‘Baantjer’. Populaire hoogtepunten zijn de Westerkerk, het Anne Frank Huis en het winkelgebied de ‘Negen Straatjes’, die technisch gezien allemaal net buiten de Jordaan liggen.
Deze wandeling is echter niet bedoeld om je de meest voor de hand liggende plekjes te laten zien. Het is een intieme wandeling, die je probeert te wijzen op enkele van de betekenisvolle en leuke details die gemakkelijk over het hoofd worden gezien in dit doolhof van kleine straatjes en grachten.
Om het kort te houden hebben we er slechts acht uitgelicht, maar je zult snel ontdekken dat er onderweg nog veel meer te vinden zijn. Hopelijk kan deze wandeling je helpen om op de juiste plaatsen te gaan zoeken.
Opmerking: Afhankelijk van de dag van de week waarop je wandelt, kunnen sommige plaatselijke markten en binnenplaatsen in het gebied gesloten zijn.
Geniet van je wandeling!
📐 Afstand: 2 km
⏱️ Totale wandeltijd: 30 min.
🍴 Calorieën: 166
🧭 Routebeschrijving: Klik op deze Link, klik dan op de rechterbovenhoek van de kaart om deze op volledig scherm te openen in Google Maps
Ter info: de technologie achter Google Maps hapert soms een beetje, dus soms moet je meer dan eens op de link klikken, of inzoomen om de route te zien. Excuses voor het ongemak.
Hoogtepunten van de route
☕ Café Lowietje
Deze is voor de Nederlanders (maar iedereen is welkom)! De kroeg waar meer dan 80% van de Amsterdamse misdaden is opgelost: de stamkroeg van rechercheur De Cock (met C o c k). Deze kroeg was namelijk de set van de beroemde serie ‘Baantjer’. Je vindt er zelfs zijn oude hoed, die nog altijd aan de muur hangt.
Maar wacht: waar zijn de ramen met de rode lichten? Nou, ze konden niet filmen op de Wallen vanwege privacy redenen, dus moesten ze ergens anders heen. Het is allemaal TV mensen.
Jongere generaties zullen deze plek misschien ook herkennen als de set van André Hazes junior’s clip ‘Leef’. Wees niet verlegen om naar binnen te gaan. De gastheren zijn lief en gastvrij en het is nog steeds een van die cafés waar de traditie van de klassieke Amsterdamse liedjes voortleeft:
Oooh, kleine jodeljongeeeen!

Hoogtepunt A: Een glimp van het verleden van de Jordaan
Het contrast met de omgeving is vrij groot. Verscholen tussen veel moderne architectuur is deze drieling een van de oudste nog bestaande huizen in de Jordaan, die helemaal uit het begin van de 17e eeuw stamt.
Stel je een Jordaan voor aan het eind van de 19e eeuw: krottenwijken, smerige grachten, modderige stegen en straten… meer dan 120.000 mensen woonden hier toen. Even ter vergelijking: tegenwoordig wonen er een kleine 13.000 mensen in de Jordaan.
De meeste gebouwen verkeerden vroeger in een erbarmelijke staat en zijn sindsdien vervangen door moderne woningen. Gelukkig hebben deze drie het overleefd en herinneren ze ons aan de immense ontwikkeling die dit gebied door de eeuwen heen heeft doorgemaakt.

Hoogtepunt B: Jordaanoproer op Noordermarkt
Drie vrouwen, gewone burgers, herinneren ons aan wat hier in juli 1934 begon: het Jordaanoproer. In de nasleep van de Grote Depressie waren steeds meer mensen in Nederland hun baan kwijtgeraakt. De regering verlaagde de uitkering voor werklozen echter met 10%. Mensen uit de Jordaan, die zwaar getroffen waren door deze maatregelen, begonnen een groot protest, dat al snel uitmondde in gevechten met de politie en een stadsbrede oproer. Verschillende mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond. Het oproer staat sindsdien symbool voor de eensgezinde strijd tegen de armoede.

Hoogtepunt C: Draaiorgels van Perlee
Deze poppen op ware grote sieren de achterkant van de beroemde werkplaats van Perlee, die sinds 1932 draaiorgels fabriceert. Jarenlang waren draaiorgels een iconisch onderdeel van het Amsterdamse straatbeeld, en speelden ze hun muziek in drukke winkelstraten en op markten. Recentelijk zijn ze echter uit de meeste openbare gelegenheden verbannen, en daarmee staat deze eens zo trotse Amsterdamse roeping op het punt van uitsterven.

Highlight D: Claes Claeszhofje
Hofjes, or little courtyards, are a common thing in Dutch historical cities. Often hidden behind a simple door, a small gate or an alley, they reveal an extra living area which was usually built for a specific purpose. This particular hofje stems from 1616, founded by a cloth merchant named Anslo who had elderly people living here. Around the corner the path continues through what used to be a second hofje called the Zwaardvegershofje (smith’s place).

Hoogtepunt E: De Drie Hendricken
De Bloemgracht was waar de rijkere mensen van de Jordaan woonden. In veel opzichten voelde het meer als een verlengstuk van de upper class grachtengordel dan van de arme Jordaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn de drieling ‘De Drie Hendricken’. Het glas-in-lood, het interieur, een brede hal en een mooie schouw getuigen van luxe die de meeste huizen in de buurt ontbeerden. Aan de voorkant van de huizen zijn tegeltjes aangebracht met de namen De Steeman, De Landman, De Zeeman (de stadsmens, de boer, de zeeman), waarmee de huizen hun bijnaam kregen.

Hoogtepunt F: Sint Andrieshofje
Heb je de deur gevonden? Duw hem maar open! Het Sint Andrieshofje is gesticht in 1614 en is, op het middeleeuwse Begijnhof na, het één na oudste hofje van Amsterdam. Het werd gebouwd voor rooms-katholieke weduwen in nood. De oude waterpomp die je ziet is uit de 19e eeuw. Op de plek waar op een tegeltje aan de voorkant ‘Vrede sy met U’ staat, stond tot in de 19e eeuw een oorspronkelijke kapel.

Hoogtepunt G: De harmonicaspeler
Dit vrolijke standbeeldje is een van de vele die anoniem in de stad zijn geplaatst. De kunstenaar, alleen bekend onder de naam (F. d. G.), is naar verluidt overdag arts en ‘s nachts kunstenaar. Zijn werken zijn geschonken aan het gemeentebestuur van Amsterdam, onder de voorwaarde dat zijn ware identiteit geheim blijft.
Andere bekende standbeelden van hem (of haar?) zijn ‘t Boomzagertje, Man met vioolkist en Drie heren in gesprek.

Hoogtepunt H: Karthuizerhofje
Op de grasmat van wat eens een klooster was buiten het middeleeuwse Amsterdam, staat een van de grotere ‘hofjes’, het “Huys-zitten-weduwen-hofe”. Het werd gesticht door rijke kooplieden die een deel van de talrijke weduwen, die in de 17e eeuw ontstonden door alle gewaagde expedities overzee, wilden onderhouden. Een grote tegel van een koggeship (koopvaardijschip) boven de ingang herinnert ons aan die historische band.

Interested in more Walks?
Explore the city via short, curated routes brought to you by our professional tour guides of Amsterdam Experiences. Receive a new route in Amsterdam every week into your inbox.
