Wandelen in de Pijp
De Pijp staat bekend om zijn vele en diverse restaurants, de Albert Cuypmarkt en het Sarphatipark. Ik heb hier zelf gewoond en herinner me dat het een levendige buurt is, waar altijd wat te beleven is, alles wat je nodig hebt binnen handbereik is en de bewoners erg vriendelijk zijn. Naast de meer bekende plekjes zijn er in de Pijp nog veel verborgen schatten te ontdekken. Deze wandeling voert je door de hele buurt, langs leuke cafés, kunst, architectuur en geschiedenis. De wandeling van deze week duurt bijna een uur, dus zorg ervoor dat je je goede schoenen meeneemt en wat water om gehydrateerd te blijven.
Geniet van je wandeling!
📐 Afstand: 5 km
⏱️ Totale wandeltijd: 58 min
🍴 Calorieën: 288
🧭 Routebeschrijving: Klik op deze link, klik dan op de rechterbovenhoek van de kaart om op volledig scherm te openen in Google Maps
Ter info: de technologie achter Google Maps hapert soms een beetje, dus soms moet je meer dan eens op de link klikken, of inzoomen om de route te zien. Excuses voor het ongemak.
Hoogtepunten van de route
☕ STROOM
STROOM is een van mijn favoriete koffiehuizen. De binnenkant is erg schattig en gastvrij, hun koffie en thee zijn geweldig, en hun eten is heerlijk. STROOM probeert rekening te houden met alle diëten. Op het menu staan vlees- en visgerechten, maar ook vegetarische, veganistische, lactosevrije en glutenvrije opties. STROOM is open van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, dus dit is de perfecte plek voor een ontbijt, lunch, diner of een koffie met wat snacks voor tijdens je pauze tijdens de wandeling van deze week.

Hoogtepunt A: Hommage aan Paradjanov
De kunstenaar Thom Puckey werd gevraagd een fontein te maken met een religieuze ondertoon. De cirkels op de grond zijn geïnspireerd op een schilderij van Giovanni di Paulo, uit 1445. De cirkels stellen de schepping door God en de verdrijving uit het paradijs voor. In en rond de cirkels liggen stapels boeken. Drie hogere boekenstapels zijn samengedrukt, één door de maan en twee door enkele grote stenen. Er sijpelt water uit. Het water staat voor de kennis die uit de heilige boeken kan worden gehaald. De natte boeken zijn geïnspireerd op de film ‘Sayat Nova’, waarin natte boeken werden drooggedrukt door grote stenen. De film is gemaakt door Sergei Paradjanov, vandaar de naam van het bouwwerk. De kleinere boekenstapels zijn bedoeld als zitplaatsen, zodat de fontein kan fungeren als ontmoetingsplaats.

Hoogtepunt B: De barometer van Okura
Vergeleken met de meeste andere gebouwen in Amsterdam, lijkt het Okura gebouw gigantisch. Dit uitzonderlijk hoge gebouw is 78 meter hoog. Als je al eens in dit gebied hebt rondgelopen, is het je misschien opgevallen dat de top van het gebouw ‘s nachts verlicht is. Normaal gesproken is de top verlicht in een van de drie kleuren: groen, blauw en wit. Deze kleuren geven de weersvoorspellingen voor morgen aan, waardoor dit een gigantische barometer is. Het groene licht voorspelt slecht weer, het blauwe licht voorspelt een zonnige dag, en het witte licht betekent dat het weer van morgen onvoorspelbaar zou kunnen zijn. Bij speciale gelegenheden kan de top van de toren iets anders voorstellen. Zo is de toren gekleurd als een regenboog om de lgbtq+ gemeenschap te steunen en oranje voor het koningshuis.

Hoogtepunt C: De Pijp
De oorspronkelijke plannen voor de Pijp waren heel anders dan wat het nu is. De Pijp was vroeger een polder dicht bij Amsterdam. Maar toen de stad groeide, waren er meer huizen nodig. Waar nu het Sarphatipark ligt, wilde de stedenbouwkundige het Centraal Station van Amsterdam bouwen, met aan de Ceintuurbaan de paden voor de treinen die de stad in en uit reden. Aan de stadszijde van de paden zouden grote woonhuizen met brede straten worden gebouwd. Aan de buitenzijde van de paden waren grote villa’s gepland, met veel natuur. De plannen waren vergelijkbaar met de 19e eeuwse constructies van Parijs en Wenen.
Maar de plannen waren kostbaar en tijdrovend, dus veranderden de plannen. Het Centraal Station zou langs het IJ worden gebouwd. De poldersloten werden gebruikt als basis om alle straten op uit te stippelen. Particuliere bouwers mochten langs die oude sloten bouwen. Ze bouwden de nieuwe woonhuizen zo snel mogelijk, met de goedkoopste bouwmaterialen, zodat de appartementen snel weer verkocht konden worden. De wijk werd gebouwd voor de armen. In de Albert Cuypstraat was er veel prostitutie, en overal was er vuiligheid. Tegenwoordig is de Albert Cuypstraat een bloeiende markt. Aan het eind (op de Hobbemakade) vind je de laatste restanten van de prostitutie in dit deel van de stad.

Hoogtepunt D: De Oude Asscher Diamantfabriek
De Asscher Diamant Onderneming werd in 1854 opgericht door Joseph Isaac Asscher. Het bedrijf groeide snel en gaf opdracht tot de bouw van een grote nieuwe diamantslijperij midden in de Pijp, toen een nieuwe wijk van Amsterdam. Dit gebouw was klaar in 1907 en was geheel opgetrokken uit gele en rode baksteen. Het gebouw bevatte veel ramen zodat de diamantslijpers in het natuurlijke licht konden werken. Op het hoogtepunt telde het bedrijf 750 werknemers. Helaas leed het bedrijf grote verliezen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Asschers, die een Joodse familie waren en veel Joodse werknemers hadden, hadden het zwaar te verduren. Na de oorlog was 96% van de voormalige werknemers vermoord. Slechts tien van de familieleden en vijftien van de werknemers overleefden. Twee leden van de familie Asscher besloten naar New York City te verhuizen om nieuwe markten te verkennen. Om de familie te eren voor haar harde werk in Nederland, verleende toenmalig koningin Juliana de Asscher Diamond Company een koninklijke titel.

Hoogtepunt E: Café Foeders
Foeders is de plek om de beste en nieuwste bieren uit te proberen. Met 42 bieren op de tap, zult je in staat zijn om een grote bier horizon te verkennen. Dit café is een perfecte combinatie van oud en nieuw. Er zijn houten vloeren, bedekt met zand en kleine glaasjes gevuld met pinda’s op elke tafel. De vloer is bedekt met pindaschillen die iedereen van tafel mag schuiven na het eten van de nootjes. Toch komt het café heel modern over – altijd op de hoogte van de nieuwste bieren en biertrends, waardoor het veel jongere gasten aantrekt. Bij Foeders hoef je je nooit te vervelen. Probeer het zeker eens uit.

Hoogtepunt F: De Kabouters
De meeste mensen kijken naar beneden of naar voren als ze door de stad lopen. Maar in Amsterdam, zoals in de meeste steden, zul je op deze manier waarschijnlijk veel details missen. Op de Ceintuurbaan, op het dak van de gebouwen 251-255, kunnen we twee kleine kabouters zien spelen. De rode en groene kabouters lijken een bal van de ene naar de andere kant te gooien. Er zijn twee theorieën over de plaatsing van deze kabouters. De eerste theorie is dat het gemaakt is naar de naam van de man die opdracht gaf tot de bouw van deze huizen. Zijn naam was “Ballegooien”. Een andere theorie houdt verband met het gezegde “elkaar de bal toespelen”. De oorspronkelijke bouwers van deze huizen hadden te weinig geld en moesten het project overdragen aan andere bouwers. De kabouters zouden symbool kunnen staan voor het doorgeven van het project.

Hoogtepunt G: Sarphatipark
Voor de bouw van de woningen in de Pijp moest het maaiveld van de wijk worden verhoogd. Toch ligt het park nog steeds op het oorspronkelijke niveau, aanzienlijk lager dan de rest van de omgeving. Het park is genoemd naar Samual Sarphati. Sarphati was een arts, weldoener, chemicus en broodfabrikant. Hij was in staat brood te produceren dat 30% goedkoper was dan de rest van de markt, wat de levenskwaliteit van de armen in de stad sterk verbeterde. Hij ontwikkelde plannen om de stad te helpen verbeteren. Hij was degene die begon met de oprichting van het Amstelhotel en het Paleis van Volksvlijt. Het laatste brandde helaas af, maar was een verbazingwekkend bouwwerk, gebaseerd op het Crystal Palace in Londen. Het Sarphatipark werd naar Sarphati genoemd als monument voor deze man die zoveel voor de stad heeft betekend.

Hoogtepunt H: Albert Cuypmarkt
Toen de Pijp werd aangelegd was er een gracht waar nu de Albert Cuypmarkt is. Toen de bouw van de Pijp klaar was, werd besloten de gracht helemaal weg te halen. Het resultaat is deze zeer brede straat en dus de perfecte plaats voor een markt. De Albert Cuypmarkt is de drukst bezochte markt van Nederland en een grote toeristische attractie in Amsterdam. In de jaren 50 werd een van de nu beroemdste Amsterdamse zangers, André Hazes, ontdekt terwijl hij op de markt zong. Een standbeeld van hem in het midden van de markt herinnert aan zijn nalatenschap. Op de markt vindt je groenten, fruit, vlees, vis, kleding, tassen, brillen en nog veel meer. De Albert Cuypmarkt is ook beroemd om zijn verse Stroopwafels, die ik aanbeveel om uit te proberen.

Interested in more Walks?
Explore the city via short, curated routes brought to you by our professional tour guides of Amsterdam Experiences. Receive a new route in Amsterdam every week into your inbox.
