+31 6 43 41 37 99 - Contact us for your bespoke Private Tours

Wandelen in en rond het Amsterdamse Westerpark

Voor deze route gaan we naar het westen, maar niet zo heel erg ‘het wilde’. De wandeling van deze week is in het Westerpark en de nabijgelegen Staatsliedenbuurt – al generaties lang beter bekend als de ‘koperen knoop’ buurt. De reden is dat in deze buurt veel mensen woonden die als beroep uniformen moesten dragen. Denk aan trambestuurders, brandweerlieden, postbodes en agenten. In deze wandeling ziet je hoe deze mensen leefden, terwijl je een aantal verborgen pareltjes ontdekt.

Geniet van je wandeling!

? Afstand: 4km
⏱️ Wandeltijd:
47 min
? Calorieen: 280
🧭 Routebeschrijving: Link of klik in de rechter bovenhoek van de kaart om een volledig scherm van Google Maps  click the top right corner of the map to open full screen in Google Maps.

English Version of the Walk

 

Want to sign-up for our Weekly Walks (in English)? Sign-up, or read more about the Weekly Walks.

Westerpark buurt hoogtepunten

Hoogtepunt A: de Windketel

 

Zoek het gebouwtje achter de witte Watertoren. De Windketel is een kleine vrijstaande achthoekige bakstenen toren. Gebouwd in 1897 als onderdeel van de Amsterdamse waterwerken, nu is het een luxe appartement voor twee; ingericht met de creaties van Dutch Designers. Lange tijd was het het kleinste hotel van Amsterdam.

Hoogtepunt B: Crash van de Engelse bommenwerper


Zoek het kleine witte torentje in de Van Bossestraat boven nummer 30 op de hoek met de Rochussenstraat. Dit is dezelfde plek waar op 3 mei 1943 een Engelse bommenwerper neerstortte. Van de vier bemanningsleden overleefde slechts één man. Ook enkele bewoners van de panden werden in één klap van het leven beroofd. Als herdenking staat er bij nummer 34 een klein bordje.

Hoogtepunt C: Nassaukerk

De Hervormde Nassaukerk ligt verscholen aan de Wittenkade. De gereformeerde mecenassen waren vooral blij dat de kerk niet erg opviel. Een kerk ontworpen in de bekende Amsterdamse Schoolstijl. Aanvankelijk zou de kerk de Vredeskerk gaan heten, maar we hadden al een Vredeskerk in Amsterdam, dus werd de naam Nassaukerk, genoemd naar de Prins van Oranje Nassau, de eerste koning van Nederland.

Hoogtepunt D: Limburg van Stirumplein

Het Limburg van Stirumplein is een levendig stadsplein in het hart van de Staatsliedenbuurt. In het midden van de rotonde staat een interessant kunstwerk, ‘Abri en Peperbus’. De ‘abri’, of schuilplaats, wordt gebruikt als plaats om op de tram te wachten. Let op de kamerplanten die deel uitmaken van het kunstwerk en de luidsprekerhoek bij de Peperbus.

Hoogtepunt E: De drijvende trouwjurk

Een witte bruidsjurk drijft tussen april en oktober in het midden van de vijver in het Westerpark. Oorspronkelijk maakte dit wassen beeld deel uit van een serie van in totaal 20 drijvende jurken. De andere 19 zijn tijdens een warme zomerdag helaas gesmolten. Het hier drijvende exemplaar wordt beschermd door een polyester hoes. Ze hebben van hun fouten geleerd.

Hoogtepunt F: de Bakkerswinkel

Als je nog tijd hebt voor de lunch, kunnen wij je, voor een geweldige lunch, de Bakkerswinkel aanbevelen. Ze staan bekend om hun uitstekende brood van lokale makelij. De Bakkerswinkel is gevestigd in een interessant gebouw. Oorspronkelijk maakte het deel uit van de Westergasfabriek, gebouwd in 1883. Het huisvestte de regulatoren om gas naar de stad te pompen.

Hoogtepunt G: De Gashouder

Tot in de jaren zestig leverde de Westergasfabriek gas aan grote delen van Amsterdam. Van alle ‘gashouders’ is dit de enige die nog intact is. Van een van de andere gashouders zijn alleen de buitenste randen nog aanwezig, zij vormen een vijver. Sinds 2019 wordt er weer energie opgewekt bij de gashouder; via meer dan 1000 zonnepanelen op het dak.

Interested in more Walks?

 

Explore the city via short, curated routes brought to you by our professional tour guides of Amsterdam Experiences. Receive a new route in Amsterdam every week into your inbox.

 

Don't miss the Weekly Walks

* indicates required
WhatsApp us